Archiwum 14 października 2018


KREM BURACZANY
Autor: martapieczeigotuje
Tagi: krem   burak  
14 października 2018, 15:43

SKŁADNIKI:

-80 dag młodych buraków

-5 łyżek oliwy

-1 cebula

-2 ząbki czosnku

-1 łyżeczka posiekanego tymianku

-1/2 łyżeczki posiekanej szałwii

-2 łyżki soku z cytryny

-sól, czarny pieorz, brązowy cukier, kilka łyżek jogurtu greckiego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Buraki umyć,osuszyć i zawinąć w folię aluminiową. Piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C, następnie obrać i pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, ząbki czosnku obrać i posiekać lub przecisnąć przez praskę.

2. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i lekko podsmażyć. Dodać czosnek, tymianek i szałwię, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na małym ogniu 2-3 min.

3.Do garnka z cebulą wrzucić pokrojone buraki, dodać sok z cytryny oraz szczyptę cukru i smażyć jeszcze kilka minut. Dodać 1/2 szklanki wody i gotować pod przykryciem 5 min. Zupę zdjąć z ognia i zblendowac na gładki krem. Podawać z jogurtem lub ze śmietaną.